klic melding

Wat is een KLIC melding? En is er KLIC in België?

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Iedereen die gaat graven in de grond moet hier een melding doen, zodat je rekening kan houden met alles wat er mogelijk in de grond zit. Je bent dit wettelijk verplicht en doe je het niet dan kan je boetes krijgen (tot wel €20.000 in Nederland). In Nederland moet je dit minimaal 3 en maximaal 20 dagen voordat je gaat graven doen. Wacht je langer dan moet je opnieuw een aanvraag indienen.

Als ontwerper kan je een Orientatie verzoek indienen (kosten €13,50), dan krijg je alle gegevens zodat je daar rekening mee kan houden in je ontwerp. Het wordt digitaal aangeleverd op schaal als pdf. Van elke netbeheerder of partij die er leidingen heeft liggen krijg je een tekening. Er is een kosteloze online Klic viewer om de bestanden te bekijken.

Een graafmelding is heel makkelijk, gaat snel en kost bijna niets en je ontvangt het vaak dezelfde dag nog. Doe het zeker om boetes te voorkomen en als ontwerper is het ook handig als je niet net een groot speeltoestel intekent op een belangrijke kabel.

En voor uitvoerende partijen: als er toch schade wordt veroorzaakt zonder graafmelding, dan draai je op voor de herstelwerkzaamheden en die kosten kan je dan niet op je verzekering verhalen.


Hoe doe je een KLIC melding in Belgie?

Ja, in belgie is dit ook verplicht, hier heet het een planaanvraag (ook wel KLIP aanvraag genoemd in Vlaanderen of KLIM melding in Wallonie). Je kan het aanvragen via het Kabel- en Leidinginformatieportaal. of bij het Federaal Kabels en Leidingen informatie Meldpunt. Kosten €5 tot €10 en dat kan al 40 dagen voordat je gaat graven. Na 6 maanden zullen ze de aanvraag archiveren en mag je niet verder graven.
Reactie plaatsen