Hoe gaat een keuring van een speeltuin of schoolplein?

Als je een natuurspeeltuin maakt moet deze veilig zijn, net als een 'gewone' speeltuin. Dat kan wat ingewikkelder zijn als je geen gebruik maakt van standaard speeltoestellen, wat meestal het geval is bij natuurspeeltuinen. Op zich valt het mee als je weet hoe het werkt:


Om aan te tonen dat het veilig is kan je een risicoanalyse maken en deze laten beoordelen door een AKI. Gebruikelijker is het om de speelplek te laten keuren door de AKI op de NEN 1176 normen voor speeltoestellen. Hiervoor moet eerst bepaald worden wat speeltoestellen en wat speelaanleidingen zijn. De speelaanleidingen hoeven namelijk niet gekeurd te worden en de speeltoestellen wel. Om te bepalen of iets een speeltoestel is kan je gebruik maken van het stroomschema. Een paar voorbeelden:


Speelaanleiding/geen keuring nodig: straatmeubilair, voetbaldoel, 'omgevallen' liggende klimboom, wilgenhut- of tunnel, boomstamtrapjes op heuvel, zandplek


Speeltoestel/wel keuring nodig: liggende klimboom met net/trapje eraan, rioolbuis onder heuvel, rechtopstaande stammetjes in pad of cirkel, zandbak


Een fabrikant van speeltoestellen zorgt ervoor dat al zijn toestellen een typekeuring hebben en levert een certificaat mee bij aflevering/plaatsing om te laten zien dat deze voldoet aan de WAS. Dus als je bijvoorbeeld een nestschommel koopt hoef je die niet te laten keuren. Dat is dan al gebeurd.

Keuring vs inspectie?

Verwar een keuring niet met een inspectie.

Als je een uniek, nieuw toestel bouwt of laat maken, wat vaak gebeurd in natuurspeeltuinen, dan moet deze gekeurd worden met een stukskeuring. Dit kan je laten doen door een AKI. Een keuring doe je 1x, namelijk bij de oplevering van de speelplek, daarna moet je jaarlijks inspecties doen. Bij de keuring kunnen dingen afgekeurd worden, die MOET je dan aanpassen. Bij de inspectie hoeft dat niet, daar is het een advies. Je moet natuurlijk wel zorgen dat de speelplek veilig blijft als je het niet opvolgt.


Voorbeeldje:

Ik heb wel eens meegemaakt dat een schoolplein net gekeurd was en dat toevallig de bovenschools geregelde jaarlijkse inspectie een week later aan de beurt was. Dat was een ander inspectiebedrijf dan de keuringsinstantie. Omdat er een grijs gebied is in de norm werden dingen anders geïnterpreteerd en werd een toestel 'afgekeurd' door de inspecteur. Vervolgens heeft de school op ons advies niets gedaan met het resultaat van de inspectie omdat ze konden aantonen door de keuring en het bijbehorende certificaat dat het toestel veilig was. Laat je hierdoor dus niet bang maken.

Hoe werkt een keuring:

  • bepaal welke speeldingen een speeltoestel zijn ahv het stroomschema
  • hier moet een constructiedossier van gemaakt worden (meestal door degene die het maakt)
  • afspraak maken voor keuring met AKI
  • keuring en evt. aanpassingen maken
  • je krijgt certificaat voor elk speeltoestel
  • jaarlijks 1x grote inspectie, wekelijks/maandelijks kleine inspecties

 

Reactie plaatsen