Typekeuring

Een typekeuring is een keuring van een nieuw speeltoestel. Als je een speeltoestel hebt ontworpen en je wilt het vaker (laten) maken, dan kan je een typekeuring laten doen. Dit is een keuring die bedoeld is voor in serie geproduceerde speeltoestellen. Fabrikanten laten dit altijd doen voor in serie geproduceerde speeltoestellen. Deze worden meestal in de fabriek/werkplaats gekeurd door de keuringsinstantie. Bij een enkelstuks gebeurt dit na plaatsing in de speelruimte en heet het een stukskeuring.

Het voordeel hiervan is dat je de volgende toestellen niet meer hoeft te laten keuren, zolang deze toestellen precies hetzelfde zijn, op dezelfde manier geplaatst worden en er geen wijziging is geweest in de normen. Je moet hiervoor laten zien dat het productie- en plaatsingsproces elke keer hetzelfde is, dat wordt de Typekeur Productie Controle (TPC) genoemd.

Let op een keuring is iets anders dan een inspectie.

Als je een speeltoestel koopt via een fabrikant, dan krijg je er een certificaat en logboek bij, en hoef je het toestel niet meer te laten keuren. Als de hovenier/kunstenaar iets maakt moet deze nog wel gekeurd worden, meestal regelt de hovenier dat.

Wil je weten hoe een keuring precies gaat? Lees dit artikel dan even.Reactie plaatsen