Participatie

Participatie betekent letterlijk actief meedoen. In de wereld van het speelruimte ontwerp worden hier meerdere woorden voor gebruikt, zoals inspraak, samenspraak of co-creatie.

Waar het omgaat is dat de ontwerper met de mogelijke gebruikers praat, om erachter te komen hoe de ruimte gebruikt gaat worden en wat de wensen zijn van de gebruikers.  Soms wordt er door gemeentes meerdere ontwerpvoorstellen voorgelegd en dan mogen bewoners hieruit kiezen, dit geeft weinig echte invloed.

Speelnatuur kiest er altijd voor om échte goede inspraak te doen. Zo doen we vaak kinderinspraak, door de juiste vragen te stellen aan de kinderen, komt de ontwerper erachter wat voor avonturen ze willen beleven.

Echte goede participatie is co-creatie, waarbij mensen echt invloed hebben op het hele traject van ontwerp tot en met aanleg en onderhoud. Dit geeft een gevoel van eigenaarschap en verbondenheid in de wijk, want het is natuurlijk heel gezellig om samen met elkaar aan de slag te gaan om de wijk te vergroenen.

Reactie plaatsen