inclusief freerunnen

Onzichtbaar inclusief

In een speelruimte die onzichtbaar inclusief is, zie je niet dat kinderen met een handicap er ook kunnen spelen, maar het is wel zo. In het ontwerp zijn ingrepen gedaan die dit mogelijk maken. Deze term is na veel praktijkervaringen door Speelnatuur geformuleerd omdat het precies zegt wat de bedoeling is van een samenspeeltuin.

Hierboven is een voorbeeld te zien van een inclusief speeltoestel waarop door kinderen met verschillende ontwikkelingsniveaus gespeeld kan worden. Als je dit toestel ziet denk je in eerste instantie er niet aan dat het voor kinderen met een beperking is, vooral vanwege het zand dat eronder ligt, en toch is het bruikbaar voor veel kinderen met een beperking. 

Doordat er zand onder ligt, kan er sensorisch gespeeld worden. iets wat heel belangrijk is voor jonge kinderen en kinderen met een mentale beperking. 


De instap is laag, dus je kan kruipend erin komen. Op het goed berijdbare pad ernaast zit flinke hobbel, leuk om overheen te lopen, steppen of met je rolstoel vanaf te sjezen. 

Het toestel zelf heeft een gemakkelijke opgang met een steunpaal. Die steunpaal is heel cruciaal omdat het kinderen met een visuele handicap of loopmoeilijkheden extra houvast geef. Dan volgt er een lage balansbalk die na de extra steunpaal verder omhoog loopt tot een echt hoog punt op 2,5m. Bovenin kan heel hoog geduikeld worden en ook wordt het voor freerunnen gebruikt door jongeren.

Van volwassenen die freerunnen tot kleine kinderen en kinderen met een beperking, iedereen kan hier spelen!

Reactie plaatsen