De rolstoelglijbaan voor Matthijs gaat door
01 januari 2021 
2 min. leestijd

De rolstoelglijbaan voor Matthijs gaat door

Of ik mee wilde helpen om een glijbaan voor kinderen in een rolstoel te realiseren? Kijk, dat zijn dus vragen waar ik blij van word!
Een rolstoelglijbaan is iets wat redelijk onmogelijk lijkt als je aan de Nen-normen denkt, want hoe krijg je dat in vredesnaam veilig. Maar jee, wat zou het gaaf zijn als dat lukt…..

Ik werd gebeld door de producenten van het programma ‘Matthijs gaat door’ op oudejaarsavond, want die hadden een heel schattige wens gekregen van een Thijn Broers (10jr)  om dit te maken. Kijk hier maar even voor zijn geweldig leuke idee. Ze waren stad en land aan het afbellen naar iemand die ze kon helpen om het echt uit te voeren, en tot nu toe durfde niemand het aan. Dat triggerde iets mij, ik hou daar wel van, zo’n leuke uitdaging.

In samenwerking met KJ-projects heb ik diverse varianten bedacht, met uiteindelijk een mooi resultaat. Hier kan je de opnames terug kijken (ff doorspoelen, vanaf 50 – 53 minuten is het te zien).

glijbaan voor kinderen in rolstoel

Handig was dat ik de afgelopen jaren al regelmatig hard aan het nadenken ben over hoe we leuke speel-uitdagingen kunnen maken voor kinderen met een beperking. Ik vraag mij al langer af waarom zij alleen maar een opritje naar een speeltoestel krijgen, met als hoogtepunt dan bovenaan een wandspel met boter, kaas en eieren. Dat moet leuker kunnen!

Nu vind ik in het algemeen dat losstaande glijbanen eigenlijk minder leuk zijn taludglijbanen, of in ieder geval minder mooi verweven in het speellandschap. Ik probeer altijd om speeltoestellen onderdeel te laten zijn van een geheel. Zeg maar het verschil tussen dit:

glijbaan op heuvel

Dan snap je meteen waarom een taludglijbaan een beter idee is.

De vraag is dus of het een goed idee is om vrijstaande rolstoelglijbanen te gaan ontwikkelen. Ik denk dat hier hetzelfde voor geldt: het is mooier als het onderdeel is van een speellandschap. Daarom maakte ik in Zutphen al eerder een gave sjees-helling, waar je samen met je vrienden vanaf kan skaten, steppen of sjezen in je rolstoel. Hieronder is een foto te zien van de eerste test, om te bepalen of de helling precies goed of te gevaarlijk zou zijn.

samen spelen

Het bleek precies goed te zijn en de afgelopen tijd is er al met heel veel plezier gespeeld. Hoe gaaf is dat, dat je samen met je vrienden kan gaan skaten of steppen!

wcmx in natuurspeeltuin

Hier kan je een mooi filmpje van zien.

Kortom, voorlopig ben ik nog niet uit geëxperimenteerd. Ik ga ook lekker door!

Over de schrijver
Bomen klimmen, hutten bouwen, ik groeide op in Boskoop en was altijd buiten te vinden. Ook later tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft bleef ik geïnteresseerd in spelen. Zo specialiseerde ik mij in het ontwerpen van producten voor kinderen. In 1996 ben ik onder eigen naam met mijn ontwerpstudio begonnen. Hierin ontwierp ik speeltuinen met natuur en fantasie. In 2011 heb ik Speelnatuur opgericht om voor iedereen het natuurlijk spelen bereikbaar te maken. Want ik ben pas tevreden als elk kind kan spelen in de natuur, weer vies mag worden in de modder en met rode wangen thuis komt om verwonderd een mooi rupsje te laten zien. Eindelijk weet ik wat ik later wil worden als ik groot ben: een 'Verwonderaar!'
Brenda Schappin
Door

Brenda Schappin

op 04 Jan 2021

Ha Suzanne, ik kreeg van vrienden via de app een foto van het televisiebeeld, toen het bij Mattijs over rolstoelglijbanen ging. Ik heb die vrienden toen direct jouw filmpje over Zutphen terug gestuurd. Grappig (en logisch), dat jij gevraagd was door het programma. Want mijn eerste gedachte was direct jouw sjeesbaan in Zutphen.

Reactie plaatsen