Hoe hoog is die boom?

‘Zelluf doen!’. Vooral peuters zijn er goed in om dat te roepen. En ze hebben volkomen gelijk. Van zelf iets proberen leer je ongelooflijk veel. Dat komt doordat het eerst mislukt, dan probeer je het nog een keer, dat herhaalt zich nog een paar keer en ja, dan lukt het. Kijk, en dan ben je blij en trots op jezelf. En het belangrijkste: je hebt iets geleerd.

Als volwassene doe je dat waarschijnlijk regelmatig. Ik heb zelf kinderen en je merkt dat die verwachten dat je alles weet en kan. Ik kan natuurlijk wel meer dan een kind, maar toch echt niet alles, maar ik ben, net als alle volwassenen heel goed in doen alsof. Ik verzin gewoon iets en probeer eens wat en meestal kom ik er wel uit.

 

Het vergt lef om je kind los te laten

Het zou zo mooi zijn als we dat vertrouwen in je eigen kunnen ook aan onze kinderen zouden meegeven. Dat betekent dat je als ouder een stapje terug moet doen, laat ze het eerst maar eens zelf proberen. Gewoon lekker pielen en prutsen. Een beetje mogen aanklooien tot het lukt is zó leerzaam. Het vergt in sommige situaties flink wat moed, omdat ze dan soms dingen doen die in jouw ogen best (of behoorlijk) gevaarlijk zijn.

Vaak zie ik ouders hun kind ‘helpen’, om op een speeltoestel te klimmen, zie ook de foto boven deze blog van de goedbedoelende moeder die haar kind op een boom helpt. De vraag is of dat een goed idee is..... Als je kind iets nog niet kan, dan is het dus te klein. Laat ze zelf maar proberen om erop te komen, er komt een dag dat ze het ineens kunnen en dan gáán ze ook hard naar boven! Kijk nog eens goed naar die foto heirboven. Je ziet dat het kind  aan beide handen wordt vastgehouden. Hoe kan je dan ooit leren om je evenwicht te bewaren als je altijd wordt vastgehouden?

Zo is het ook met klimmen in bomen. De ultieme test, want wat gaan ze soms hoog! Mijn oudste is ook zo’n dare devil die als kind overal in klom:

 dare devil

Regelmatig heb ik maar besloten om niet meer te kijken, mijn moederhart zou het niet overleven, terwijl ik heel goed weet hoe goed het voor hem is om dit te mogen doen.   Je moet dan echt zó dapper zijn om niet te gaan roepen: ‘kijk uit, pas op, hou je goed vast’.

Maar weet je wat er gebeurt als je dat doet? Dan gaat je kind op JOU letten in plaats van op zichzelf en daarmee wordt de kans juist véél groter dat hij eruit valt. Mond houden dus, maar oh, oh, wat is dat moeilijk!

Kortom, wees dapper en vertrouw erop dat kinderen heel goed weten wat ze kunnen en durven.

Over de schrijver
Bomen klimmen, hutten bouwen, ik groeide op in Boskoop en was altijd buiten te vinden. Ook later tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft bleef ik geïnteresseerd in spelen. Zo specialiseerde ik mij in het ontwerpen van producten voor kinderen. In 1996 ben ik onder eigen naam met mijn ontwerpstudio begonnen. Hierin ontwierp ik speeltuinen met natuur en fantasie.In 2011 heb ik Speelnatuur opgericht om voor iedereen het natuurlijk spelen bereikbaar te maken. Want ik ben pas tevreden als elk kind kan spelen in de natuur, weer vies mag worden in de modder en met rode wangen thuis komt om verwonderd een mooi rupsje te laten zien.Eindelijk weet ik wat ik later wil worden als ik groot ben:een 'Verwonderaar!'
Reactie plaatsen