Vakjury Jantje Beton op bezoek in leiden en wat deden ze?
20 juni 2022 
1 min. leestijd

Vakjury Jantje Beton op bezoek in leiden en wat deden ze?

Midden in het centrum van Leiden is een heerlijke natuurspeeltuin ontstaan. Speeltuinvereniging de doorbraak is veranderd van een traditionele speeltuin met een grasveld vol toestellen naar een natuurlijk terrein met hoogteverschillen, een speelvijver en zelfs een waterval!

Leiden heeft dit jaar de Jantje Beton prijs gewonnen voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland en deze speeltuin had daar een belangrijk aandeel in, want de speeltuin is openbaar toegankelijk, het is een samenspeeltuin en er is circulair gewerkt (wat ik eigenlijk al jaren doe, maar opeens heel hip is).

En afgelopen week was de vakjury aanwezig om de speeltuin te bewonderen, ik kreeg ze zelfs zo gek om door de wilgentunnel te lopen ( met hun nette schoenen). De jury was unaniem heel enthousiast over deze natuurspeeltuin.

natuurlijke tunnel

Na een langdurig participatieproces waarin is gesproken met omwonenden, kinderen, jongeren en diverse belangengroepen maakte ik een ontwerp samen met Ilya Toornvliet en Anke Wijnja.

Ik ben nu regelmatig tijdens de lunch aan het genieten van de spelende kinderen. Wat ze veel doen is kleien, met de kleilaag die zich onder de vijver bevindt. Je hebt er eigenlijk weinig voor nodig, hooguit een bakje en water natuurlijk. Dit is het ultieme natuurlijk spelen!

spelen met water

Er was al een mooie structuur aanwezig van een spannend pad achter de heuvels door de struiken en dat is versterkt doordat er veel tunnels en gangen zijn gemaakt, het leuke is dat ze dat vaak niet meteen ontdekken, maar later pas door andere kinderen meegenomen worden naar de mooie struikhutjes.

natuurlijk spelen

Deze speeltuin is wat ik ‘onzichtbaar inclusief’ ben gaan noemen. Iedereen kan er op zijn niveau spelen, maar je ziet het niet. Er zijn geen speciale rolstoelschommels, maar wel plekken waar iedereen kan komen en samen kan spelen.

Er is nog veel te vertellen over deze mooi plek in de stad, kom gezellig een keertje spelen als je zin hebt gekregen, dan kan je het zelf ervaren!

Over de schrijver
Bomen klimmen, hutten bouwen, ik groeide op in Boskoop en was altijd buiten te vinden. Ook later tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft bleef ik geïnteresseerd in spelen. Zo specialiseerde ik mij in het ontwerpen van producten voor kinderen. In 1996 ben ik onder eigen naam met mijn ontwerpstudio begonnen. Hierin ontwierp ik speeltuinen met natuur en fantasie.In 2011 heb ik Speelnatuur opgericht om voor iedereen het natuurlijk spelen bereikbaar te maken. Want ik ben pas tevreden als elk kind kan spelen in de natuur, weer vies mag worden in de modder en met rode wangen thuis komt om verwonderd een mooi rupsje te laten zien.Eindelijk weet ik wat ik later wil worden als ik groot ben:een 'Verwonderaar!'
Reactie plaatsen