Spinthout is een zacht deel hout onder de schors wat sneller wegrot dan de kern van de boom. Als je een boom omhakt kan je goed zien hoe het er van binnen uitziet:
De boomschors zit helemaal aan de buitenkant, die beschermt de boom. De bast is de binnenkant van de boomschors. Daarna komt een dun laagje dat het cambium heet. Het cambium is de plek waar het hout groeit; naar binnen toe wordt het spinthout en naar buiten toe de bast. Het kernhout is het stevige hout dat niet snel wegrot.
Het spinthout is vochtig en daardoor kan de bast vrij gemakkelijk loskomen van de rest van het hout. Dit spinthout is het jongste hout aan de boom en daardoor is het relatief zacht en gevoelig voor schimmels en insecten. Wat natuurlijk de kwaliteit van het hout niet verbetert.
Weetje: het is echt zo dat de jaarringen van een boom een jaar groei betekent, dus daar kan je aan zien hoe oud de boom was.
Speeltoestellenfabrikanten halen vrijwel altijd het spinthout eraf, waardoor er goede kwaliteit kernhout overblijft, dit gaat lang mee. Vroeger werd dit niet altijd gedaan, daardoor gingen de toestellen eerder rotten, voordeel was wel weer dat je het er zelf alsnog af kon halen, waardoor de toestellen weer als nieuw waren. Dat was wel veel werk, vandaar dat ze nu meestal met alleen kernhout geleverd worden.
Plaatst een hovenier Robinia palen met schors, dan kan dat natuurlijk. De schors zal eraf vallen, wat ook weer een mooi natuurlijk proces is en leuk voor de kinderen om mee te spelen. Het spinthout zal dus vrij snel wegrotten, maar de kern blijft lang goed, dat kan je controleren door er een schroevendraaier in te steken. Overigens heeft Robinia hout heel weinig spinthout, houtsoorten van lagere duurzaamheidsklasse hebben meer spinthout.