Duurzaamheidsklasse van hout

De duurzaamheidsklasse van hout zegt iets over hoe lang het hout meegaat. Hoe lager het getal, hoe beter. Robinia hout is bijvoorbeeld klasse 1-2, en gaat in een speeltoestel zeker 10 jaar mee, mogelijk zelfs 25 jaar. Voor constructieve elementen zoals klimtoestellen is dit het beste hout.

Berkenhout of populier is bijvoorbeeld klasse 5, dat gaat zeker niet langer dan 5 jaar mee en in de praktijk begint het na 3 jaar al zodanig verrot en beschimmeld te zijn dat je er niet veel meer mee kan. Toch kan dit bruikbaar zijn voor liggende boomstammen als omrandingen van speelplekken op bijvoorbeeld een schoolplein. Als je weinig budget hebt en gemakkelijk toegang hebt tot nieuwe bomen, dan vervang je ze gewoon vaker, maar hou daar wel rekening mee in je onderhoudsbudget.


Speelbomen

Liggende klimbomen kunnen ook van Europees eiken, tamme kastanje of plataan gemaakt worden, maar die gaan minder lang mee dan Robinia. Na ongeveer 5 jaar beginnen ze er slechter uit te zien en na ongeveer 7-8 jaar zijn ze weggerot. Robinia houdt het ongeveer 10-15 jaar vol, afhankelijk van de omgeving, in een vochtig bos gaat het sneller dan op een open plek in de zon.

Een boom rot het snelste weg op de plek waar lucht en aarde contact met elkaar hebben. Als je een liggende speelboom in de 'lucht' hangt door hem bijvoorbeeld op een paar tegels te leggen, dan gaat hij langer mee.

Spinthout

Wat ook erg uitmaakt in de levensduur van hout is of de bast en het spinthout is verwijderd. Als dit eraf is gehaald gaat het langer mee. De zwammen die gaan groeien op hout met spinthout en bast zijn wel interessant voor natuuronderwijs en ook leuk om mee te spelen. Het prutsen met losse stukjes stimuleert de natuurbeleving. Om die reden laat Speelnatuur vaak de bast eraan zitten. Hier een mooi voorbeeld:


Is een om te hakken boom te gebruiken op een natuurspeeltuin?

Dat hangt er vanaf. Het is niet verstandig om dit te gebruiken voor een klimconstructie. De kans op plotselinge rot is te groot. Gebruik hiervoor altijd kernhout van robinia (zonder spint). Maak de verbindingen altijd op het kernhout en haal op die plek de bast weg als je het verder laat zitten. 

Waaraan kan je zien of de kwaliteit van het hout goed is:
  • Aan de jaarringen. Als deze nageldik zijn dan is de boom langzaam gegroeid en is de kwaliteit goed. 
  • Aan de kern. Zit deze niet in het midden dan is de boom onder spanning gegroeid, doordat hij bijvoorbeeld scheef aan een oever stond. Dan gaat hij harder groeien aan 1 kant en zit er veel spanning in. Zo'n boom zal eerder splijten. 10cm uit het midden is bijvoorbeeld te veel. 
  • Aan de hoeveelheid spint. Hoe minder spint hoe betere kwaliteit. 
Reactie plaatsen