De botanische naam is Robinia pseudoacacia L. Het is een Europese hardhout soort die veel gebruikt wordt voor speeltoestellen. Het is een duurzaam product dat groeit in Europese bossen in bijvoorbeeld Hongarije, dus de transportvervuiling is beperkt. Ook is het duurzaam omdat het niet behandeld hoeft te worden om lang mee te gaan. Daarnaast zijn in deze landen veel verantwoord beheerde EUTR bossen, hierdoor is de herplant gegarandeerd. Het heeft duurzaamheidsklasse 1-2.
Het is vaak kronkelig en grillig van vorm, wat het een mooie natuurlijke uitstraling geeft. Het is bij plaatsing gelig van kleur en vergrijst na verloop van tijd. Hier zie je hoe dat eruit ziet:
In een bosachtige omgeving kan het zwarte plekken krijgen van schimmels in de lucht. Dit tast de kwaliteit van een speeltoestel niet direct aan, maar ziet er niet zo mooi uit. Door het te behandelen met een natuurlijke beits zoals lazuur kan het een kleur krijgen waarbij de houtnerf zichtbaar blijft. Hieronder zie je wat voor leuke dingen je daar ook mee kan doen, deze is speciaal ontworpen voor een camping.
Robinia hout heeft van nature een neiging tot scheuren en tot het vormen van noesten (bruine plekken), ook wel knoest of kwast genoemd Dit is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide. In een boom heeft een tak een andere richting dan de stam van de boom. De kwaliteit van het robinia hout kan erg verschillen per leverancier. Hier een voorbeeld van slechte kwaliteit, met scheuren en knoesten, wat op lange termijn problemen gaat geven, omdat het alleen maar erger wordt:
Als het langdurig is gedroogd en geselecteerd op noesten is de kwaliteit beter en de prijs hoger en dat is het zeker waard. Ook is de kwaliteit beter als het spinthout is verwijderd.
Robinia valt in duurzaamheidsklasse 1-2. Het heeft een levensduur van 20-25 jaar, bij speeltoestellen is het zeker 10 jaar goed bruikbaar. Robinia hout heeft een hoog looistofgehalte waardoor metalen in contact met Robinia snel corroderen (= roesten). Het gebruik van RVS (roest vrij staal) bevestigingsmiddelen en voorboren wordt daarom aanbevolen.