Inclusief spelen = samen spelen

Kinderen in een rolstoel zielig? Dacht het niet.
Klik op Youtube maar eens op ‘wheelchair backflip’ en je valt van verbazing zelf achterover van je stoel. WCMX heet deze sport en het is supergaaf om te zien.

De laatste jaren ontwerp ik regelmatig speelruimtes waar iedereen kan spelen. In het begin vond ik het wel wennen bij de observaties. Ik had er weinig ervaring mee… In mijn jeugd kwam ik nooit kinderen met een handicap tegen en dat zullen veel mensen herkennen. Het ruige gedrag op een schoolplein met cluster 4 kinderen (autisme/ADHD) kan heftig overkomen als je er niet dagelijks mee te maken hebt. Het bleek gewoon een kwestie van wennen. Uiteindelijk hielpen ze mij zelfs met het opmeten en hadden we de grootste lol. En zo is het ook voor kinderen. Door samen te spelen groeien kinderen met en zonder handicap samen op en dan is het ineens heel gewoon je vriendje.

Een speeltuin geschikt maken voor samen spelen is nog niet zo gewoon. Meestal zijn speeltuinen niet bruikbaar voor kinderen met een beperking. Er is nog te weinig kennis bij de meeste ontwerpers. En dan zie je speeltuinen met veel zand waardoor de speeltoestellen onbereikbaar zijn voor een kind in een rolstoeler. Of er is een zandbak met een onneembare hoge betonnen rand. En niet alleen de speelplek moet bruikbaar zijn, ook de speeltuin zelf. Het is eigenlijk niet zo heel ingewikkeld, maar je moet wel consequent zijn en het overal in doorvoeren.

Zo heb ik eens een grote commerciële speeltuin ontworpen en daar veel aandacht gegeven aan de toegankelijkheid en zelfs gesprekken gevoerd met een instituut voor blinden en slechtzienden over mijn ontwerp. Alles keurig uitgevoerd, ‘so far so good’. Tot het gebouw werd opgeleverd, een heel hip ontwerp, van een gerenommeerd architectenbureau. Beetje jammer dat de toiletten op de eerste verdieping zaten…zonder lift!

Ik streef ernaar om al mijn ontwerpen zo te maken dat iedereen er kan spelen, lekker samen spelen. Help je ook mee? Want samen komen we er wel!

 

PS bekijk onze samenspeelbelofte die we gedaan hebben voor het samenspeelakkoord