Een groen schoolplein verveelt nooit!
17 april 2020 
1 min. leestijd

Een groen schoolplein verveelt nooit!

De kracht van los spelmateriaal

Wist je dat 1 op de 7 kinderen NIET meer buiten speelt? Ik schrok daar ontzettend van toen ik dat hoorde. En daarom zijn groene schoolpleinen zo belangrijk, want daar zijn kinderen elke dag. Dan heeft ieder kind de mogelijkheid om dicht bij huis in de natuur te spelen.

Waarom is spelen in de natuur belangrijk?
Uit diverse onderzoeken van de VU en Hogeschool Leiden blijkt dat kinderen gezonder en gelukkiger worden van spelen op een groen schoolplein. Je voelt het eigenlijk zelf wel aan: wat is er nu leuk aan spelen op een kaal plein met alleen maar tegels? Daar is niet zo veel te doen, waardoor er veel ruzies ontstaan. Ik hoorde laatst van een school die zelfs het losse materiaal zoals ballen heeft verboden, omdat er zoveel ruzie was. Ik denk niet dat het gaat helpen, want dan is er helemaal niks meer te doen. Vergroenen en juist meer los materiaal, dat is de oplossing tegen verveling.

Wat is een groen schoolplein precies?
Een groen schoolplein heeft uiteraard veel natuur om in te spelen. Het kan gecombineerd worden met speeltoestellen zoals een schommel of glijbaan, maar dat is niet noodzakelijk. De natuur biedt al genoeg speelaanleidingen. Op een groen schoolplein zijn veel verschillende ‘hoeken’, waardoor er in elke hoek iets anders te doen is. Elk kind zoekt dan de plek waar ze op dat moment aan toe zijn in hun ontwikkeling, of waar ze gewoon zin in hebben die dag. Want op een schoolplein speel je acht jaar, dan is het belangrijk dat het er lang leuk is. En dat doe je vooral met los materiaal uit de natuur. Want met losse takken, zand, water, stenen, schorssnippers en blaadjes of besjes kan je heel veel dingen verzinnen. Lekkere soepjes bijvoorbeeld of een hut bouwen, dat wil ieder kind.

Op een groen schoolplein is er mogelijkheid tot spel zoals bomen klimmen, maar er zijn ook plekken waar je je even rustig kan terugtrekken, in een wilgenhut of in de struiken bijvoorbeeld. En dat is heel fijn als je de hele dag in een druk klaslokaal zit met dertig lawaaiige kinderen. En er is ruimte voor natuurbeleving en creativiteit doordat er vanzelf veel los materiaal aanwezig is. Als dat dan ook nog aangevuld wordt met planken en doeken is het helemaal top. Want hutten bouwen dat zou wat mij betreft opgenomen mogen worden in de universele rechten van het kind!

Over de schrijver
Bomen klimmen, hutten bouwen, ik groeide op in Boskoop en was altijd buiten te vinden. Ook later tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft bleef ik geïnteresseerd in spelen. Zo specialiseerde ik mij in het ontwerpen van producten voor kinderen. In 1996 ben ik onder eigen naam met mijn ontwerpstudio begonnen. Hierin ontwierp ik speeltuinen met natuur en fantasie.In 2011 heb ik Speelnatuur opgericht om voor iedereen het natuurlijk spelen bereikbaar te maken. Want ik ben pas tevreden als elk kind kan spelen in de natuur, weer vies mag worden in de modder en met rode wangen thuis komt om verwonderd een mooi rupsje te laten zien.Eindelijk weet ik wat ik later wil worden als ik groot ben:een 'Verwonderaar!'
Reactie plaatsen