Een GOED groen schoolplein, wat is dat?
Soorten schoolpleinen
Vraag aan iemand waar hij aan denkt bij een groen schoolplein en je zal ontdekken dat iedereen daar een ander beeld bij heeft. De een denkt aan gras met houten toestellen:
en de ander denkt aan een bos waar kinderen in modderpoelen kunnen spelen:
en daar zit ook nog wel iets tussenin, het zijn dus veel verschillende soorten groene schoolpleinen.
Wat is een GOED groen schoolplein?
Op een goed groen schoolplein zijn hoogteverschillen, zodat er spannende plekken zijn om te ontdekken. Er zijn veel bomen en struiken, dat vormt het hart van het plein, want dat geeft de structuur aan de inrichting. De struiken zorgen voor looppaadjes, want dat doen ze het meest; achter elkaar aan rennen op paadjes:
Er zijn ook veel verschillende soorten bomen en struiken, dat vergroot de biodiversiteit, maar is ook veel leuker, want dan bloeit er altijd wel iets en er zijn veel verschillende soorten bladeren, besjes en noten om mee te spelen. Daar maak je de lekkerste soepjes mee.
Naast de natuur om in te spelen is er ook natuur om van te genieten met mooie bloemen of juist eetbare natuur.
Het spelen op een goed groen schoolplein is heel divers, er zijn verschillende hoeken waar verschillende spelvormen worden aangeboden. Dus niet alleen bewegingsspel, maar ook creatief spelen in een huttenbouwhoek of met zand en water. Ook zijn er rustplekken, waar je even kan zitten en kan bijkomen van de drukke dag.
Ook zijn er veel kleine speelaanleidingen, zoals muurtjes, richels en boomstammen, want daar kan je steeds weer wat nieuws mee verzinnen:
En vooral is er veel los speelmateriaal, zoals zand en water, takken, stenen, blokken hout, dennenappels, eikels en alles wat je nog meer vindt in de natuur, bij voorkeur aangevuld met echte pannen en pollepels, planken, doeken en touwen om mee te bouwen. Want het losse speelmateriaal, dat blijft 8 jaar lang leuk.
Wil je aan de slag met een groen schoolplein? Praat dan goed met elkaar wat je precies in gedachten hebt. Hoe vies en nat mogen de kinderen worden? Hoe groen willen jullie dat het wordt? Dan zijn belangrijke dingen om je dat af te vragen. Vorm samen een visie op het plein, zodat je aan de ontwerper goed kan uitleggen wat jullie willen.
Hulp nodig bij visievorming?
Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dat snap ik, want het is ook best lastig om te weten waar je allemaal aan moet denken. Om je daarbij te helpen, geef ik een gratis webinar waar je al je vragen kan stellen. Kijk hier voor meer info en om je in te schrijven.
Succes met je plein!
Suzanne van Ginneken
(ontwerper van Speelnatuur)