Hoe laat je de buurt helpen bij het onderhoud aan je groene schoolplein?
Bij basisschool Ontdekrijk in Capelle was een directeur met een mooie visie: hij wilde een school waar alle kinderen in de natuur op avontuur zouden kunnen gaan.
Hier zie je hoe het plein eruit zag, dus je begrijpt dat dat een flinke uitdaging was.
SPEELNATUUR ging aan de slag en binnen een jaar was er genoeg geld verzameld door de school om zelfs 2 pleinen te vergroenen. Én hij kreeg mensen uit de buurt zover dat ze mee gingen helpen bij het onderhoud. Maar hoe dan? Hoe kreeg hij mensen uit de buurt zover?
Weinig ouderbetrokkenheid
Het probleem was dat de betrokkenheid van ouders op deze school niet zo hoog is. En dat kan lastig zijn voor het onderhoud van je groene plein. Want als je alles moet uitbesteden aan een hovenier kost het veel geld, voor de meeste scholen té veel geld. Daarom is het handig als er een groepje ouders regelmatig meehelpt met snoeien, schoffelen en repareren. Maar ja, dit was zo’n school waar ze al blij zijn als er een paar mensen naar de ouderavond komen, dus ze hadden geen hoge verwachtingen. Na een oproep bleek er 1 opa enthousiast, en die heeft dan ook een geweldige modderkeuken getimmerd, wat een instant hit werd op het kleuterplein.
Maar dat was natuurlijk niet genoeg. Voor het onderhoud van twee groene pleinen van in totaal meer dan 2000m2 zijn flink wat handjes nodig. Hier zie je het ontwerp:
De oplossing
Na lang nadenken kwam de directeur met een briljant plan. We geven de buurt een moestuin kado! Met hulp van de wijkregisseur wilde de gemeente een stuk grond naast de school hiervoor beschikbaar stellen en werd de inrichting ervan opgenomen in de financiering van het groene schoolplein. En het werd een groot succes, er waren heel veel mensen die graag een moestuin wilden in hun eigen buurt. Het werd een gezellige plek, met een mooi beschilderde container voor de tuinspullen en met lekkere picknickbanken. Mensen ontmoeten elkaar en werken gezamenlijk aan hun tuintje.
En als tegenprestatie helpen ze af en toe bij het onderhoud aan het groene plein. Dat noem je nu een win-win idee!